ŘÍJEN V KUCHYNI

22.10.2020

Na venkovní chladnější teplotu naše tělo reaguje velice citlivě. Je potřeba se nejen tepleji oblékat, ale je moc důležité i pomocí stravy přivádět do našeho těla více tepla a energie. A protože jídlo působí jako lék...můžeme pro sebe a své blízké udělat hodně. A kde jinde začít, než u sebe :)

PITÍ
V období podzimu a zimy je fajn zapomenout na všechny studené nápoje. Pití teplé vody (se zázvorem, lépe s trochou šťávy z pomeranče než z citronu) nebo čajů krásně prohřívá celý organismus.

KOŘENÍ
Základem podzimního vaření je určitě prohřívací koření. Mít zásobu česneku, zázvoru, majoránku, kari, muškátový oříšek, hřebíček, anýz, badyán, skořici, kurkumu, kardamon, hořčicové semínko, kopr, cayenský pepř, bazalka, saturejka, chilli... Častý základ při běžném vaření jídel tvořívá osmažená cibulka, je skvělé k ní navíc přidat i česnek, nastouhaný zázvor a hned koření. Jídlo pak získává úplně jiný podtón chutí a krásně prohřívá.

ŘÍJEN - ŽALUDEK
V měsíci říjnu bychom měli posilovat a starat se o svůj žaludek. Prospívá mu teplé, sladké, žluté.

Zelenina: cibule, podzimní červený hlávkový salát, dýně, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, pórek, květák, brambory, mrkev, žluté papriky, celer, bílá ředkev, křen, kysané zelí, nakládaná zelenina...

Ovoce: lépe vařené než syrové - hrušky, jablka, žluté hroznové víno, šípky...

Obiloviny a luštěniny: kroupy, jáhly, rýže, pohanka, slzovka, oves, fazole, cizrna,..

RECEPT
Přidávám k dobru můj oblíbený recept na snídaňovou kaši - ať je změna, tak RÝŽOVOU

- Pomalu i několik hodin vaříme rýži v poměru 1 díl rýže a 9 dílů vody se špetkou soli, tak dlouho, až rýže spotřebuje všechnu vodu, na závěr můžeme přidat mléko.

- Ochutíme rozvarem ze sezónního ovoce (např. švestky, jablka, hrušky, bílé hroznové víno a prohřívací koření - skořice, badyán..)

- Pokud potřebujeme dosladit, bílý cukr krásně nahradíme medem, sirupem z fíků, datlí, javoru... Trocha kvalitní hořké čokolády taky neuškodí.

- Ozdobíme vlašskými ořechy, mákem, mandlemi, slunečnicovými, dýňovými nebo jinými semínky, rozinkami...

- Když nám rýžového základu zbyde, můžeme další den do kaše přidat uvařenou pohanku nebo vločky a vznikne nám tak vícedruhová kaše.

- Léčebná rýžová kaše (Congee) má v kuchyni hodně široké využití :) Dá se použít na slano, jako příloha nebo třeba k zahuštění jiných jídel, pro posílení organismu.

Dobrou chuť a pevné zdraví vám ze srdce přeje
Petra